Hallands Auktionsverk AB
adress Nässjögatan 6, 302 48 Halmstad   tel 035-15 69 00   fax 035-15 69 05
web www.hallandsauktionsverk.se   mail info@hallandsauktionsverk.se
  nästa auktion 31/5    
  slutpriser 26/4    
Värdering

Varför skall man värdera ett föremål?

Just den frågan ställs ofta, eftersom man vid en auktion ju ändå får reda på det "riktiga" priset efter auktionen.

Svaret är dock väldigt enkelt. Vet man någorlunda vad ett föremål förväntas kosta, kan man även bestämma ett lägsta pris strax under denna nivå. Brukar t ex en litografi av en viss konstnär kosta 1.000, kan det vara bra att sätta 800 kronor som lägsta pris (dvs att man inte säljer under denna nivå), i det fall att just de köpare som brukar handla den typen av föremål inte dyker upp eller av annan anledning inte uppmärksammar auktionen. det är ju ingen mening att sälja någonting till vrakpris bara för att det kanske är fotbollsVM samtidigt........

En annan anledning är naturligtvis att få reda på vad man egentligen har därhemma, att kunna avgöra om man över huvud taget vill sälja något och i så fall vilka föremål som skall avyttras och vilka som skall behållas.

En tredje anledning, som tyvärr brukar komma upp när det redan är försent, är försäkringen. Jag skulle utan överdrift vilja påstå att den överväldigande majoriteten har en alldeles för lågt satt hemförsäkring. Skulle olyckan vara framme, blir det hela uppenbart eftersom man inte får ut hela värdet på det som skadats eller t o m stulits.

Kostar det någonting att få en värdering?

Om man tar med varan in till oss och vi gör en snabb bedömning, är det kostnadsfritt. Skulle vi däremot göra en skriftlig värdering, i lokalen eller hemmet, debiterar vi 1000 kronor per timme inkl moms. Det kan då visserligen kosta en tusenlapp eller två, men satt i förhållande till hur mycket tid och pengar det sparar om olyckan skulle vara framme, är det mycket väl investerade slantar.

Ring eller maila oss eller kom förbi så berättar vi gärna mera!