Hallands Auktionsverk AB
adress Nässjögatan 6, 302 48 Halmstad   tel 035-15 69 00   fax 035-15 69 05
web www.hallandsauktionsverk.se   mail info@hallandsauktionsverk.se
  nästa auktion 31/5    
  slutpriser 26/4    
Läs våra köpvillkor i detalj...

Att köpa

Många tror att det är svårt att handla på auktion – att man måste ha en sprängfylld plånbok eller 450 akademiska poäng i konstvetenskap. En del tror t o m att det är inträde till auktionerna – eller att man måste ha speciellt tillstånd för att köpa någonting.
Så går det inte till hos oss.

Vem som helst får naturligtvis lov komma in – både under visning och under auktion. Vill man handla, legitimerar man sig i kassan och får därmed ett kundnummer, en sk "spade". Med denna i handen, kan man så bjuda under auktionen och köpet registreras på numret (tidigare var det möjligt att betala kontant i salen, men på grund av den nya lagstiftningen är detta inte längre möjligt). Sedan är det bara att betala i kassan när man går och ta med sina föremål direkt. Vill man inte betala direkt, eller bära föremålen med sig, har man en vecka på sig att betala och hämta. Tänk bara på att det tillkommer 25% i inropsavgift på det klubbade priset plus 50 kronor i slagavgift per rop (Ibland tillkommer det dessutom ytterligare 5% i sk konstnärsavgift, men det står det mera att läsa om i de kompletta köpvillkoren).

Är man fiffig går man därför och legitimerar man sig i kassan istället och får därmed ett kundnummer. Med detta i handen, kan man så bjuda under auktionen och köpet registreras på numret. Sedan är det bara att betala i kassan när man går och ta med sina föremål direkt. Vill man inte betala direkt, eller bära föremålen med sig, har man en vecka på sig att betala och hämta.

Kan man inte själv vara med under auktionen, är det bästa sättet att lägga ett skriftligt bud i förväg. Vi åtar oss att bjuda så fördelaktigt som möjligt för Din räkning, men kom ihåg att det alltid tillkommer köparprovision på klubbat pris, precis som om du bjuder i salen.

Det kan också avtalas så kallat telefonbud, d v s att vi ringer upp strax innan föremålet skall säljas. Telefonbud är dock en tjänst som är avsedd för litet dyrare föremål. Det innebär att man måste vara beredd att betala minst 2.000:- exkl provisioner för att bli uppringd och vi bjuder även upp till den nivån om vi av någon anledning inte kommer fram. Vill man inte bjuda så högt, är det bättre att lämna ett skriftligt anbud. Tänk på att det inte går att registrera telefonbud efter klockan 15.00.

Vad finns det då för trygghet när man handlar på auktion?

Eftersom ALLT på auktionen ju är begagnat, måste man som köpare acceptera att föremålen heller inte alltid är i nyskick. Föremål som klockor eller barometrar t ex säljs heller inte som tekniska instrument utan som dekorativa antikviteter. Skulle därför 1700-talsbarometern visa att det blir jordbävning i Södertälje imorgon, är det något man får stå ut med. Däremot gäller naturligtvis katalogiseringen en stor trygghet vad gäller t ex ålder, material mm. Står det att i katalogen att det är 1600-tal garanterar vi att det är på det sättet. Står det, likadant, att det är t ex guld i armbandet Du funderar att köpa, garanterar vi naturligtvis det också.

Vår katalogisering ger Dig därför tryggheten att Du, om det skulle visa sig att vi missat något i katalogiseringen, kan lämna tillbaka föremålet och få pengarna tillbaka.

Välkommen att handla på Hallands Auktionsverk!


Läs våra köpvillkor i detalj...